poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami i czekoladą

Pyszne owsiane ciasteczka, na bogato! Chrupiące z dodatkiem żurawiny, orzechów i czekolady. Zdrowe, pożywne, najlepsze w okresie jesienno- zimowym. Dla osób lubiących smak i zapach cynamonu polecam dodanie 1/3 łyżeczki tej przyprawy do masy na ciasteczka.Pycha! :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 2-3 garście orzechów włoskich, posiekanych
  • 50g gorzkiej czekolady (70% kakao, posiekanej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczka soli


Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

Mąkę, sodę, płatki owsiane i sól przesypać do miski, wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, ucierać, aż powstanie gładka, puszysta masa. Dodać ekstrakt z wanilii, a następnie do masy wsypać suche składniki i wszystko razem połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, żurawinę i orzechy- wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg). 

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoni na kształt ciastka i ułożyć na blasze. Postąpić tak samo z resztą ciasta.

Piec około 15-17 minut, aż brzegi ciasteczek delikatnie się zarumienią. Studzić na kratce ( ciasteczka są na początku miękkie, najlepiej smakują, aż całkowicie wystygną, są chrupiące :)).

Smacznego! 




5 komentarzy:

  1. Czekolada, orzechy, żurawina..ileż dobroci w tych małych ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! moje ciacha numer jeden! obowiązkowo raz w miesiącu :)

    OdpowiedzUsuń