poniedziałek, 18 listopada 2013

Coleslaw. Surówka z kapusty.

Colesław to moja ulubiona surówka obiadowa. Idealnie pasuje do ryby, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny, krótko mówiąc surówka z kapusty jest dobra do wszystkiego! :) Przyrządzam ją w różny sposób, często dodaję do niej jabłko, czasami kukurydzę, czy natkę pietruszki lub dużo świeżego koperku. Majonez można również zastąpić oliwą, wtedy polecam dodać trochę musztardy do surówki. Dzisiaj moja próba ujawnienia jednej z najbardziej strzeżonych receptur, czyli Colesław z KFC :) 
Składniki:
  • 500g białej kapusty 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 płaska łyżka cukru pudru 
  • 1/4 szklanki mleka (75ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • 1 duża marchew 
  • 1 średnia cebula 
  • sól morska 
  • pieprz czarny, świeżo mielony 




Kapustę umyć, wyciąć głąb, poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać cukier z octem, sokiem z cytryny, mlekiem i majonezem. Całość dokładnie wymieszać (sos może mieć konsystencję maślanki). Wymieszać sos dokładnie z warzywami. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. 

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Tę sałatkę lubię i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ją lubię, ale w tej klasycznej wersji jest niezbyt zdrowa, więc nie pozwalam sobie na nią zbyt często ;)
    P. S. Też ją ostatnio opublikowałam na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyczna wersja jest również zdrowa tylko bardziej kaloryczna, oczywiście można zastąpić majonez jogurtem lub wymieszać jogurt pół na pół z majonezem, ale od czasu do czasu i ja pozwalam sobie na majonezowe szaleństwo :)

      Usuń
  3. Surówki,surówki,kocham je jeść a Coleslaw to moja ulubiona polecam ; Smakosz

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, też ją lubię na równi z buraczkami. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj mam tak samo buraczki i Colesław na top liście :)

      Usuń
  5. nie wiedziałam, że tam cukier puder idzie, zapisuję do wypróbowania w wersji domowej, dzięki!

    OdpowiedzUsuń