środa, 18 grudnia 2013

Makowiec zawijany.

Makowiec to nie odłączny element świątecznych wypieków. Z przepisy wychodzą 3 duże makowce, można je przygotować np. tydzień przed świętami i zamrozić. Makowce lukrujemy po odmrożeniu.

Składniki (3 makowce):

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki na rozczyn 
  • 180ml mleka 
  • 150g roztopionego masła, ostudzonego 
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek 
  • 45g drożdży 
  • 1,5 łyżki rumu (lub wódki, albo spirytusu)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli 

 


Masa makowa:
  • 500g suchego maku 
  • 100g rodzynek 
  • 50g posiekanych orzechów włoskich 
  • 200g cukru 
  • 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka masła 
  • 6 białek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego 
  • mleko 
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody 

Dodatkowo:
  • skórka kandyzowanej pomarańczy 
  • suchy mak
Masę makową najlepiej wykonać dzień wcześniej (nie jest to konieczne).  Mak wsypać do garnka i zalać mlekiem na wysokość maku. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 15 minut lub do momentu, aż mleko odparuje. Odstawić do wystygnięcia i dwukrotnie zmielić (ja podczas 2 mielenia, dorzucam rodzynki i mielę je razem z makiem). Orzechy posiekać, dodać resztę składników. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą makową.*

*jeśli masę makową robimy dzień wcześniej, to białka należy dodać w dniu robienia makowca tuż przed przełożeniem masy na ciasto. 

Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w letnim mleku. Zasypać 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce, rozczyn ruszy (około 15 minut). Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki, na końcu dodając roztopione masło. Zagnieść ciasto, formując kulę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1 do 1,5 godziny). Blat i wałek podsypać mąka. Ciasto podzielić na 3 części. Uformować niewielkie wałki (dzięki temu ciasto od razu zacznie nabierać kształtu prostokąta) i każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegów. Krótsze boki delikatnie założyć i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zwinąć dwukrotnie w papier. Ułożyć rolady na blasze z wyposażenia piekarnika w odstępach, złączeniem ciasta do dołu oraz tak by końce papieru pozostałe otwarte. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy (lub suchym makiem). 

Smacznego! 





3 komentarze:

  1. Jak makowiec to Boże Narodzenie zawsze zjadam duże ilości koniecznie musi mieć dużo bakali !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowiec, szkoda, że w te święta nie miałam już weny aby go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja maku nie znoszę, ale Twoje ciacho pięknie wygląda.;*

    OdpowiedzUsuń