niedziela, 23 lutego 2014

Kokosanki.Lamingtony.Kostka kokosowa.

Idealne połączenie lekkiego biszkoptu z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi :) Lamingtony, kokosanki lub kostka kokosowa to ciastka znane pod różną nazwą, ale dające tyle samo pysznej przyjemności :)
 
Składniki:

Biszkopt:
  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (15g)
  • 5 łyżek kakao
Dodatkowo:
  • 300g wiórków kokosowych 
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, po kolei dodawać żółtka jedno po drugim, a następnie przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta najlepiej za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły). 
 
Dno prostokątnej formy 22x33cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać równomiernie ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić biszkopt na kratce.

Polewa:
Wszystkie składniki podgrzewać w rondelku, ciągle mieszając, aż masło się rozpuści i masa będzie gładka (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka).

Biszkopt pokroić na kwadratowe kawałki (około 30 sztuk). Maczać biszkopty w polewie za pomocą dwóch widelców. Obtaczać w wysypanych wiórkach kokosowych i odkładać na talerz.

Smacznego!  






10 komentarzy: