środa, 12 lutego 2014

Naleśniki szkockie z karmelizowanymi bananami.

Tym o to daniem skradłam serce swojego męża. Nie dziwię się, ponieważ skradło ono również serce moje. Pyszne pancakes z karmelizowanymi bananami i gałeczką lodów waniliowych, absolutne szaleństwo dla kubków smakowych. Banany dodatkowo są flambirowane, czyli podczas smażenia polane rumem, a następnie podpalone. Karmelizowanie i flambirowanie wymaga nieco zręczności i precyzji w kuchni, ale warto uczyć się nawet na błędach :) Autorem dania jest mistrz kuchni Gordon Ramsay, filmik z jego mistrzowskim wykonaniem zamieszczę pod wpisem. Polecam! 


Składniki (2 porcje):


  • 150g mąki 
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 3 jajka 
  • 75ml wody 
  • 120ml maślanki 

Karmelizowane banany:
  • 1-2 banany 
  • 50g cukru 
  • 20ml rumu 
  • 25g masła 

Dodatkowo:
  • lody waniliowe do podania 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej misce roztrzepać jajka. Odmierzyć 75ml wody i połączyć z maślanką. Do suchych składników wlać roztrzepane jajka, mieszać trzepaczką, dolać 1/2 maślanki, ciągle mieszając, dodać resztę maślanki. Wymieszać energiczne całość, aż powstanie gładka masa.
Patelnie o nie przywierającej powłoce rozgrzać na średnim ogniu i  posmarować tłuszczem, nakładać po 1 solidnej łyżce ciasta na patelnię. Smażyć około półtorej minuty z każdej strony. 


Karmelizowane banany: na patelnie z nieprzywierającą powłoką wsypać cukier, postawić na palnik ( cukru nie wolno mieszać). Banany pokroić w ukośne paski. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, zdjąć palnik z ognia, dodać masło, wymieszać, postawić z powrotem na palnik i dodać banany. Chwilę dusić, a następnie polać banany rumem, podpalić (zachować ostrożność, alkohol od razu się podpali). Po odparowaniu alkoholu, gdy ogień zgaśnie, dodać odrobinę wody i wymieszać. 

Naleśniki ułożyć na talerzu, obok położyć gałeczkę lodów, całość polać karmelizowanymi bananami. Opcjonalnie udekorować listkiem mięty. 

Smacznego! 

Linki do filmu z udziałem Gordona Ramsaya: 







7 komentarzy:

  1. wyglądają świetnie, zapisuję przepis i wykorzystam w sobotę na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brak słów mogę tylko życzyć smacznego !!! naprawdę warto

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś czuję, że to danie skradło by i moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezuniu ślinka mi cieknie! <3 A jednocześnie czuję, że podpaliłabym siebie i mieszkanie oprócz bananów. :D

    OdpowiedzUsuń