poniedziałek, 10 marca 2014

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to pomysł na smaczną przekąskę, ładnie podany świetne sprawdzi się na stole przy okazji różnych uroczystości. Najlepsze do tatara ze śledzia są swojskie ogórki kiszone i grzybki z domowych zapasów :) 

Składniki (3 porcje):

  • 3 filety śledziowe w oleju*
  • 1 duży kiszony ogórek 
  • 1/2 małej białej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4-5 marynowanych grzybków (podgrzybków, maślaków, prawdziwków)

 



*można również użyć śledzi marynowanych w occie lub filetów w słonej zalewie, wcześniej wymoczonych w mleku.

** jeśli używamy śledzi marynowanych w occie lub filetów ze słonej zalewy, polecam doprawić tatara również łyżeczką oleju. 

Filety śledziowe  odsączyć z oleju. Śledzie drobniutko posiekać przełożyć do miseczki. Ogórka, cebulę, grzybki drobno posiekać dodać do śledzi. Całość doprawić chrzanem, sokiem z cytryny, natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przygotować 3 kokilki (ramekin do zapiekania) lub innych małych szklanych lub ceramicznych naczyń. Wysmarować je dokładnie olejem, wypełnić tatarem i wykładać na talerzyki. Udekorować np.szczypiorkiem, natką pietruszki, listkami rukoli lub marynowanym grzybkiem.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i tak samo smakuje koniecznie polecam jako przekąskę do Wódeczki !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, jutro biegnę do sklepu i robię tatar, musi byc przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń