niedziela, 15 czerwca 2014

Kopiec kreta z truskawkami

To już drugi przepis na kopiec kreta na mojej stronie. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, dlatego postanowiłam nieco zmienić przepis na ciasto czekoladowe. Jest one teraz nieco bardziej delikatne, bardziej puszyste i bardziej czekoladowe. Łatwo się je przygotowuje, a same ciasto jest bardzo efektowne, szczególnie po przekrojeniu. Najlepsza kombinacja, czekolady, truskawek i kremowej śmietanki w bardzo prostym przepisie, polecam! :) 

Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 125ml oleju
  • 280g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:

  • truskawki 20-25 sztuk
  • 100g borówek
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)*

*deser nie jest mocno słodki, dlatego można dodać cukier puder do ubitej śmietany lub posypać nim owoce. 

 
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

W naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii wymieszać do połączenia się wszystkich składników.


Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia przesiać. Do mokrych składników dodawać stopniowo suche mieszać, aż do połączenia składników.


Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Ciasto przelać do formy  piec 50 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć.



Krem:


Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ostudzoną galaretkę, miksując na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki ( na czas ułożenia owoców).




Truskawki i borówki umyć. Zdjąć szypułki z truskawek. Owoce poukładać obok siebie na spodzie ciasta (część borówek można dodać do kremu). Krem wyłożyć na ciasto, dokładnie zapełnić szczeliny między owocami i ukształtować kopiec. Masę od góry posypać pokruszonym ciastem. Pokruszone ciasto lekko docisnąć, aby nie spadało. Wstawić do lodówki. 


Ciasto przed podaniem można udekorować świeżą miętą.



Smacznego! 



7 komentarzy: