wtorek, 22 lipca 2014

Chałka z kruszonką

Nie ma lepszego sposobu na podwieczorek wakacyjną porą jak chałka. Lekka, puszysta taka jaką robiły nasze Babcie i Mamy. Jeszcze ciepła z dużą ilością kruszonki, posmarowana swojskim masłem ze szklanką mleka :) Z podanego przepisu można zrobić 2 mniejsze chałki lub jedną naprawdę dużą. Ostudzoną chałkę najlepiej przechowywać z zamkniętym pudełku lub pod przykryciem, długo zachowuję świeżość i pysznie smakuję nawet przez kilka dni (jeśli tyle wytrwa :))

Składniki:
  • 35g drożdży
  • 3 i 1/2 (490g) szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków drożdżowych)
  • 250ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 60g stopionego masła
  • 1 żółtko




Kruszonka: 
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

W misce zrobić rozczyn: rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, całość zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 15 minut.

Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, roztrzepane jajko wyrabiać ciasto. Ciągle wyrabiając dodawać masło, cały czas wyrabiać ciasto, formując kulę ( ciasto powinno być gładkie, elastyczne i swobodnie odklejać się od rąki). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Przekroić na 2 równe części (2 bochenki), każdą część podzielić na 5 równych części. Każdą cząstkę rozwałkować w dłoniach na wałek o długości około 25 cm.
Zlepić wałki przy jednym końcu i zacząć zaplatać je w warkocz, rozpoczynając od lewej strony, końce zlepić.
Warkocz przełożyć na blachę z zestawu piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. 

W między czasie nagrzać piekarnik do 175 - 180 stopni C.
Wyrośniętą chałkę posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem i posypać kruszonką.  Wstawić chałki i piec przez około 20-25 minut, aż wierzch i spód będą lekko zrumienione.Ostudzić na kratce przy uchylonych drzwiczkach. 

Smacznego!



3 komentarze:

  1. U mnie na pewno nie przetrwała by jednego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorące kakao świeża chałka z kruszonką brak słów to trzeba spróbować ;

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorące kakao gorąca chałka z kruszonką brak słów !!!

    OdpowiedzUsuń