wtorek, 26 sierpnia 2014

Szarlotka z bezą

Uwielbiam szarlotkę! Jeśli chodzi o mnie to nie ma lepszego jesienną porę. Tym razem przedstawiam przepis na szarlotkę nieco bardziej wykwitną z chrupiącą z wierzchu bezą, nieco miękką w środku. Uwielbiam ją za kruchy, maślany w smaku spód, i połączenie kwaśnych jabłek z obłędnie słodką bezą. W moim przepisie na prażone jabłka wykorzystuję ulubione antonówki, smażę je z dodatkiem masła oraz przyprawiam je nie tylko cynamonem, ale także odrobiną gałki muszkatołowej. Sposób ten niegdyś podpatrzyłam na amerykańskim portalu, gdzie wypowiadały się kobiety specjalizujące się w pieczeniu amerykańskiej szarlotki. Polecam! :) 
  
Składniki:
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej (420g)
  • 200g masła 
  • 25g smalcu 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 żółtek (białka zatrzymać na bezę) 









Jabłka prażone:
  • 2kg jabłek (antonówka lub szara reneta) 
  • 25g masła 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 

Beza:
  • 5 białek 
  • 250g cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Jabłka prażone: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na około 2cm kawałki. W dużym garnku lub patelni o dużej średnicy rozpuścić masło, wrzucić jabłka, dodać cynamon, cukier wanilinowy, cukier. Smażyć na większym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jeszcze w kawałkach. Zdjąć z ognia. Odstawić.*

Spód: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w kulę.** Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałka góra i dół - bez termoobiegu).

Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 34 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, przełożyć do formy i wykleić równo formę, spód podziurkować widelcem. Piec przez 20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. 

W między czasie przygotować bezę:  Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać długo, aż do wtłoczenia całego cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną (najlepiej przesiać), całość połączyć.
Na spód wyłożyć równomiernie jabłka, wyłożyć pianę z białek, tak aby nie dotykała brzegów formy i wyrównać (łyżką porobić fale- opcjonalnie) Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec ciasto przez kolejne 25 minut. Uwaga: przed upływem czasu można sprawić bezę, jeśli jest nadal miękką lub jeśli lubimy bezę bardziej wysuszoną należy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5 do 10 minut. 


Smacznego!

*tak przygotowane jabłka można również poddać pasteryzacji i przechowywać przez zimę :) 
**w razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody, aby składniki ciasta się połączyły



2 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotkę! Wygląda obłędnie! :))

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka z bezą jeszcze nie próbowałem wygląda pysznie spróbujemy ;

    OdpowiedzUsuń