środa, 15 października 2014

Placki dyniowe, czy pacakes z dynią!?

Jako miłośniczka placków, muszę przyznać, że placki dyniowe, a może po prostu pankejki skradły moje serce :) Są puszyste, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Jedyną rzeczą, która może się wydawać, że sprawi trudność, może być przygotowanie purée z dyni.. Nic bardziej mylnego! Wystarczy ją upiec, zmiksować i wykorzystać jak najlepiej np. do placuszków, ciast, deserów lub innych potraw :) 
 
Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru 
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 6 łyżek purée z dyni*
  • 2 łyżki rozpuszczonego mleka 
  • 1 jajko 

*do przyrządzenia purée wykorzystałam dynię hokkaido, której miąższ jest bardziej słodki, a kolor bardziej intensywny niż w dyni zwyczajnej: około 2,5 kg dyni umyć i pokroić na większe części, usunąć pestki, zawinąć w folię aluminiową. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut, lub do czasu aż dynia będzie miękka . Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Jeśli purée będzie rzadkie należy pozostawić je na sicie do odsączenia przez minimum 30 minut. Odmierzyć potrzebną ilość, pozostałe purée można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, zamrozić lub poddać tyndalizacji, czyli wielokrotnej pasteryzacji.

W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i sól, czyli wszystkie suche składniki. W drugiej roztrzepać jajko z purée z dyni oraz mlekiem i roztopionym masłem. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.


Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2-3 minuty z każdej strony. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym. 


Placki podawać z kawałkami masła, prażonymi orzechami włoskimi lub pecan, miodem lub syropem klonowym. 


Smacznego!  


3 komentarze:

  1. Cudowne :) Od razu zapisuję i zrobię dzieciom na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne placki, ja bardzo lubię!
    ja zamiast puree dyniowego używam tartej surowej dynii

    OdpowiedzUsuń