Sernik dyniowy, sernik idealny! :) Przepis na pyszny sernik na orzechowym spodzie, z gładką i nieco mazistą masą serowo-dyniową, wykończony kremem z białej czekolady. Wszystkie warstwy tworzą idealnie zbalansowaną całość, a nieco kontrowersyjny dodatek z dyni z pewnością miło Was zaskoczy :)
Spód:
- 180g ciasteczek owsianych
- 50g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki masła orzechowego
- 50g czekolady mlecznej z orzechami lub mlecznej
Masa
serowa:
- 750g sera twarogowego tłustego trzykrotnie zmielonego *
- 250g serka mascarpone
- 425g puree z dyni **
- 1 szklanka cukru (200g)
- 80ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej świeżo tartej
Polewa
z białej czekolady:
- 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 100g białej czekolady
*Do
masy serowej można użyć sera twarogowego tłustego lub półtłustego
z dodatkiem mascarpone lub zmielonego serka np. President lub serka
typu cream cheese np. Twój Smak . Ważne, aby ser był odpowiednio
tłusty, czym tłuściejszy ser, tym sernik smaczniejszy :)
**Dynię
umyć i pokroić na większe części, usunąć pestki, zawinąć w
folię aluminiową. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut,
lub do czasu aż dynia będzie miękka . Łyżką wydrążyć miąższ
z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée.
Jeśli purée będzie rzadkie należy pozostawić je na sicie do
odsączenia przez minimum 30 minut. Odmierzyć potrzebną ilość,
pozostałe purée
można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, zamrozić lub poddać
tyndalizacji, czyli wielokrotnej pasteryzacji.
Wszystkie
składniki na sernik należy ocieplić do temperatury pokojowej.
Tortownicę
z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm - 24 cm, wysmarować masłem,
dno wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczonym na zewnątrz
tortownicy.
Piekarnik
rozgrzać do 175 stopni (grzałka góra-dół, bez termoobiegu)
Spód: Do
rondelka włożyć masło, masło orzechowe i czekoladę, podgrzewać
na małym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Ciasteczka i orzechy umieścić w malakserze, dodać płynną masę i
całość zmiksować do otrzymania sypkiej i mokrej masy. Wyłożyć
nią dno tortownicy, wyrównać i mocno docisnąć dłonią. Wstawić
do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wszystkie
składniki na masę serową umieścić w misie miksera i miksować na
średnich
obrotach,
aż masa będzie gładka i jednolita- niezadługo (około
2-3 minuty).
Masę
wylać do przygotowany spód, wstawić do środkowej części
piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie
zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut,
do czasu aż masa serowa stężeje (środek może pozostać nieco
luźniejszy, musi być zwarty, a konsystencją nieco przypominać
galaretkę).
Gdy
sernik będzie gotowy wyłączyć piekarnik, studzić na kratce przy
uchylonych drzwiach piekarnika przez około 15 minut, a następnie
wyjąć i całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa:
Do rondelka wlać kremówkę, doprowadzić do wrzenia, zestawić z
palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić. Po chwili wymieszać,
aż masa będzie jednolita. Wystudzić, wstawić na noc do lodówki.
Następnego
dnia masę z białej czekolady zmiksować na najwyższych obrotach
miksera do
momentu otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na sernik.
Smacznego!
wygląda rewelacyjnie, chętnie bym taki zjadła:)
OdpowiedzUsuńMnie nie musisz namawiać, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń