poniedziałek, 17 listopada 2014

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy, sernik idealny! :) Przepis na pyszny sernik na orzechowym spodzie, z gładką i nieco mazistą masą serowo-dyniową, wykończony kremem z białej czekolady. Wszystkie warstwy tworzą idealnie zbalansowaną całość, a  nieco kontrowersyjny dodatek z dyni z pewnością miło Was zaskoczy :) 

Spód:
  • 180g ciasteczek owsianych
  • 50g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 50g czekolady mlecznej z orzechami lub mlecznej
Masa serowa:
  • 750g sera twarogowego tłustego trzykrotnie zmielonego *
  • 250g serka mascarpone
  • 425g puree z dyni **
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 80ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej świeżo tartej

Polewa z białej czekolady:
  • 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100g białej czekolady

*Do masy serowej można użyć sera twarogowego tłustego lub półtłustego z dodatkiem mascarpone lub zmielonego serka np. President lub serka typu cream cheese np. Twój Smak . Ważne, aby ser był odpowiednio tłusty, czym tłuściejszy ser, tym sernik smaczniejszy :)

**Dynię umyć i pokroić na większe części, usunąć pestki, zawinąć w folię aluminiową. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 60 minut, lub do czasu aż dynia będzie miękka . Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Jeśli purée będzie rzadkie należy pozostawić je na sicie do odsączenia przez minimum 30 minut. Odmierzyć potrzebną ilość, pozostałe purée można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, zamrozić lub poddać tyndalizacji, czyli wielokrotnej pasteryzacji.

Wszystkie składniki na sernik należy ocieplić do temperatury pokojowej.

Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm - 24 cm, wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczonym na zewnątrz tortownicy.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (grzałka góra-dół, bez termoobiegu)

Spód: Do rondelka włożyć masło, masło orzechowe i czekoladę, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ciasteczka i orzechy umieścić w malakserze, dodać płynną masę i całość zmiksować do otrzymania sypkiej i mokrej masy. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać i mocno docisnąć dłonią. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita- niezadługo (około 2-3 minuty).

Masę wylać do przygotowany spód, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa stężeje (środek może pozostać nieco luźniejszy, musi być zwarty, a konsystencją nieco przypominać galaretkę).

Gdy sernik będzie gotowy wyłączyć piekarnik, studzić na kratce przy uchylonych drzwiach piekarnika przez około 15 minut, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.

Polewa: Do rondelka wlać kremówkę, doprowadzić do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić. Po chwili wymieszać, aż masa będzie jednolita. Wystudzić, wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia masę z białej czekolady zmiksować na najwyższych obrotach miksera do momentu otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na sernik. 

Smacznego!  



2 komentarze: