piątek, 19 grudnia 2014

Pralinki kokosowe z migdałami

Proste rzeczy cieszą najbardziej :) Idealne na prezent trufle z białej czekolady.

Składniki (18-20 sztuk):

  • 200g serka mascarpone 
  • 200g białej czekolady 
  • 60g miękkiego masła 
  • 1-2 łyżki likieru kokosowego, malibu lub amaretto 
  • 20 blanszowanych migdałów
  • wiórki kokosowe do obtoczenia 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę roztopić. Ser mascarpone krótko rozmiksować mikserem. Dodać ostudzoną, ale lekko ciepłą czekoladę, na koniec dodać  alkohol. Całość zmiksować przez 2-3 minuty z miękkim masłem i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Nabierać łyżeczką gęstą masę czekoladową, do środka włożyć migdał i formować dłońmi kulki (palce najlepiej moczyć w miseczce z zimną wodą), Obtoczyć w wiórkach kokosowych.Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki, schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego! 



4 komentarze:

  1. Moje smaki, idealne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne maleństwa, piękne wyszły. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    kulinaria.flyb.pl

    OdpowiedzUsuń