sobota, 2 lutego 2013

Tagliatelle ze szpinakiem



Klasyczny włoski makaron ze szpinakiem i smażoną piersią z kurczaka w kremowym sosie śmietankowo-serowym. 


Składniki: (2 duże porcje)
  • 240g makaronu tagliatelle
  • 2  duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 160g świeżego szpinaku
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30g gorgonzoli (opcjonalnie)*
  • 2 łyżeczki parmezanu*
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól, pieprz 


Pokrojone w paski piersi z kurczaka podlać łyżeczką oliwy z oliwek doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucić na rozgrzaną patelnie i podsmażyć z każdej strony, aż do zarumienienia. Przełożyć do miseczki. 


Wstawiamy wodę na makaron-solimy.


Szpinak umyć, łodyżki oderwać. Rozgrzać patelnię na wolnym ogniu -dodać łyżeczkę masła i oliwy z oliwek, wrzucić szpinak. Smażyć, aż zwiędnie od czasu do czasu mieszając. Rozłożyć szpinak na boki patelni, na środek wlać łyżeczkę oliwy i wsypać na środek sprasowany czosnek podsmażyć lekko rumieniąc -połączyć ze szpinakiem. Do szpinaku wrzucić pokruszoną gorgonzolę, mieszać energicznie, aż całkowicie się rozpuści (jeżeli mamy wrażenie, że patelnia jest za sucha można dolać 1-2 łyżeczki wody). Zalać śmietanką, zmniejszyć ogień tak, aby tylko sos delikatnie podgrzewał się, dodać płaską łyżeczkę parmezanu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucić wcześniej podsmażoną pierś z kurczaka. Zdjąć sos z ognia.

Makaron wrzucić na gotującą się wodę i ugotować al dente. Chwilę przed ugotowaniem się makaronu podgrzać ponownie sos. Odcedzony makaron wlać bezpośrednio do sosu, delikatnie połączyć tak, aby liście szpinaku obtoczyły makaron. Wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.


Smacznego! 


*Parmezan oraz gorgonzola są dość słone dlatego doprawianie solą zostawcie na koniec. Nie każdy lubi sery pleśniowe jednak polecam wykorzystać  gorgonzolę do tego przepisu, po rozpuszczeniu z dodatkiem śmietanki traci swój ostry smak, podkreślając serowy aromat dania. 


 

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Uwielbiam makaron ze szpinakiem...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym to teraz zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis! a jak ładnie pachnie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się robi wg Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało! :) Czekam na opinię, pozdrawiam! :)

      Usuń