Klasyczny włoski makaron ze szpinakiem i smażoną piersią z
kurczaka w kremowym sosie śmietankowo-serowym.
Składniki:
(2 duże porcje)
- 240g makaronu tagliatelle
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 160g świeżego szpinaku
- 150ml śmietanki kremówki 30%
- 2-3 ząbki czosnku
- 30g gorgonzoli (opcjonalnie)*
- 2 łyżeczki parmezanu*
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- Sól, pieprz
Pokrojone w paski piersi z kurczaka podlać łyżeczką oliwy z
oliwek doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucić na rozgrzaną
patelnie i podsmażyć z każdej strony, aż do zarumienienia. Przełożyć do
miseczki.
Wstawiamy wodę na makaron-solimy.
Szpinak umyć, łodyżki oderwać. Rozgrzać patelnię na wolnym
ogniu -dodać łyżeczkę masła i oliwy z oliwek, wrzucić szpinak. Smażyć, aż
zwiędnie od czasu do czasu mieszając. Rozłożyć szpinak na boki patelni, na
środek wlać łyżeczkę oliwy i wsypać na środek sprasowany czosnek podsmażyć
lekko rumieniąc -połączyć ze szpinakiem. Do szpinaku wrzucić pokruszoną
gorgonzolę, mieszać energicznie, aż całkowicie się rozpuści (jeżeli mamy
wrażenie, że patelnia jest za sucha można dolać 1-2 łyżeczki wody). Zalać
śmietanką, zmniejszyć ogień tak, aby tylko sos delikatnie podgrzewał się, dodać
płaską łyżeczkę parmezanu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucić
wcześniej podsmażoną pierś z kurczaka. Zdjąć sos z ognia.
Makaron wrzucić na gotującą się wodę i ugotować al dente.
Chwilę przed ugotowaniem się makaronu podgrzać ponownie sos. Odcedzony makaron
wlać bezpośrednio do sosu, delikatnie połączyć tak, aby liście szpinaku
obtoczyły makaron. Wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.
Smacznego!
*Parmezan oraz gorgonzola są dość słone dlatego
doprawianie solą zostawcie na koniec. Nie każdy lubi sery pleśniowe jednak
polecam wykorzystać gorgonzolę do tego
przepisu, po rozpuszczeniu z dodatkiem śmietanki traci swój ostry smak,
podkreślając serowy aromat dania.
Świetny przepis! Uwielbiam makaron ze szpinakiem...mniam!
OdpowiedzUsuńAleż bym to teraz zjadła! :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! a jak ładnie pachnie :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie się robi wg Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Mam nadzieję, że będzie smakowało! :) Czekam na opinię, pozdrawiam! :)
Usuń