piątek, 8 marca 2013

Burger z indyka z żurawiną i majonezem orzechowym

Z okazji dnia kobiet burger z indyka z żurawiną i majonezem orzechowym :)

Składniki:
  • 600g mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich (wcześniej prażonych)
  • 6 bułek pszennych (do hamburgerów)
  • 6 liści sałaty ( można użyć rukolę)
  • 1 pomidor (opcjonalnie)


W misce wymieszać mięso mielone, sól, czosnek i tymianek. Następnie dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Lekko zwilżyć ręce w zimnej wodzie i uformować 6 burgerów, ułożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na godzinę do lodówki.

W miseczce wymieszać majonej, musztardę i posiekane orzechy włoskie (przechowywać w lodówce do czasu podania).

Każdy kotlet smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej grillowej) przez  około 8 minut, po 3-4 minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez 6 minut z każdej strony).

Bułki opiec w tosterze lub suchej patelni, albo wstawić do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty, aż będę chrupiące. 

Na bułkę położyć burgera sałatę, pomidora (jeśli dodajemy), posmarować sosem. Przykryć drugą połówką bułki. 

Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub batatami.

Smacznego!





3 komentarze: