Składniki (4 porcje):
- 8 parówek dobrej jakości
- 4 średniej wielkości bagietki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej pełnoziarnistej
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 octu winnego lub jabłkowego
Dodatkowo:
- Ketchup do podania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć parówki i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut.
W między czasie przygotować cebulę musztardową:
Cebulę pokroić w cienkie paski. Patelnie rozgrzać na średnim ogniu, dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego, cebulę i musztardę pełnoziarnistą. Smażyć 10- 15 minut, aż do momentu, gdy cebula będzie miękka i lekko zarumieniona. Natępnie dodać musztardę Dijon, ocet winny i cukier. Smażyć przez koleje 2-3 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści - mieszając często tak, aby cebula się nie przypaliła.
Bagietki rozciąć na środku. Wyjąć parówki z piekarnika i za pomocą pędzelka posmarować syropem klonowy ( lub miodem). Włożyć po 2 parówki do każdej bagietki. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni. Włożyć hot dogi do piekarnika i piec przez koleje 5 minut. Gotowe hot dogi wypełnić musztardową cebulą. Podawać z ketchupem.
Smacznego!
taki domowy przepyszny, bardzo dawno nie jadłam, ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńNie jestem miłośnikiem ,hot dogów ale ciekawi mnie smak musztardy cebulowej ,nigdy nie jadłem wstyd się przyznać ale to prawda napewno spróbuje .Smakosz
OdpowiedzUsuńPolecam, warto spróbować :)
Usuńo jaaaaa, od wczoraj mam ochotę na hot doga, a kiedy tu zajrzałam to przepadłam! Zapisuję przepis :D
OdpowiedzUsuńHot dog grzechu warty :) W takim razie życzę smacznego! :)
Usuńswietnie wygladaja i smakuje, wlasnie zrobilam. mmmm pyszne:) uzylam parowek wieprzowych od henryka kani i sprawdzily sie, zawsze jadalam drobiowe, ale mile zaskoczyly mnie:) dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Cieszę się, że smakowały :)
Usuń