Biszkopt(forma o średnicy 24cm):
- 7 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Budyń kokosowy:*
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 1 szklanka mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
Krem śmietankowo- budyniowy:**
- 300ml śmietanki kremówki 36%
- 10 łyżek wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- Wiórki kokosowe do posypania***
- 12 szt Rafaello do dekoracji (opcjonalnie)
Do nasączenia:****
- 100ml malibu
- 100ml mleka
* do masy budyniowej można również użyć 2 opakowań budyniu kokosowego lub śmietankowego (na 0,5l mleka), pomijając wtedy mąki.
** do ubitej śmietanki można dodać żelatynę, krem jest dość luźny na początku, jednak w lodówce dobrze tężeje. Ja żelatynę pominęłam.
*** do wykonania tortu użyłam 1 opakowania wiórek kokosowych (150g).
**** można zmienić proporcję malibu do mleka, jeśli wolimy tort bardziej ,,pijany'' :)
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać po kolei żółtka miksując masę na najmniejszych obrotach miksera. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły).
Dno formy wysmarować masłem i posypać mąką- boków formy niczym nie
smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni około 40 minut (lub
dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić biszkopt na kratce.
Budyń kokosowy:
Mleczko kokosowe zagotować z cukrem. W 1 szklance mleka krowiego dokładnie rozpuścić mąki. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką uważając, aby budyń się nie przypalił. Gotować chwilę, aż masa będzie gładka i gęsta. Ostawić z ognia i dodać 10 łyżek wiórek kokosowych. Zostawić do wystygnięcia.
Mleczko kokosowe zagotować z cukrem. W 1 szklance mleka krowiego dokładnie rozpuścić mąki. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką uważając, aby budyń się nie przypalił. Gotować chwilę, aż masa będzie gładka i gęsta. Ostawić z ognia i dodać 10 łyżek wiórek kokosowych. Zostawić do wystygnięcia.
Krem śmietankowo- budyniowy:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do śmietanki dodawać po łyżce budyniu, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Łączyć składniki, aż do wyczerpania budyniu. Wstawić do lodówki na godzinę.
Krem podzielić na 3 części.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do śmietanki dodawać po łyżce budyniu, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Łączyć składniki, aż do wyczerpania budyniu. Wstawić do lodówki na godzinę.
Krem podzielić na 3 części.
Biszkopt przekroić na 3 części. Włożyć górę biszkoptu na spód formy, nasączyć 1/3 ponczu ( układamy tort do góry nagami, dzięki temu będzie równy na górze). Formę do pieczenia zamknąć i nałożyć 1/3 kremu. 2 część spodu nasączyć i włożyć do formy. Dodać kolejną część kremu. 3 część nasączyć i przykryć tort. Wstawić do lodówki, wraz z pozostałym kremem. Chłodzić minimum 2 godziny.
Tort wyjąć z lodówki, otworzyć tortownicę, wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Całość obsypać wiórkami. Na górę ułożyć kulki Rafaello. Schłodzić koleje 2 godziny w lodówce.
Smacznego!
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.
U mnie dziś też Malibu w roli głównej :) Twój torcik to równie pyszna propozycja z wykorzystaniem tego kokosowego trunku :)
OdpowiedzUsuńWidziałam trufle, mmm wyglądają mega pysznie :)
UsuńWszystko co jest z kokosem to kocham a torty na pierwszym miejscu
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWłaśnie szukam przepisu na kokosowy tort na urodziny :) Twój wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania, jest delikatny i smaczny :)Solenizant(ka) będzie zadowolony(a) :)
Usuńja miałam wczoraj urodziny, chętnie bym częstował takim tortem
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i ten puszysty biszkopt - super :)))
OdpowiedzUsuń