niedziela, 5 maja 2013

Chili con carne

Chili con carne - danie kuchni meksykańskiej. Jednogarnkowe, proste w przygotowaniu. Potrawa ma intensywny smak za sprawą kminku oraz jest odpowiednio ostra dzięki chili. Idealnie komponuję się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany lub salsą z awokado.
  
Składniki(3-4 porcje):
  • 500g dobrej jakości mielonej wołowiny
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę) 
  • 2 ząbki czosnku  (posiekane) 
  • 1 łyżeczka chili w proszku lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, lub świeża papryczka chili dodatkowo z nasionami (posiekana)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku   
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano   
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)



  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i przepłukanej) 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 100 ml bulionu wołowego lub wody **
  • sól, 
  • pieprz świeżo mielony 

* ilość oregano i kuminu można zwiększyć o 1/2 łyżeczki, jeśli lubimy bardziej doprawione dania. Ilość przypraw zwiększamy na początku lub na 10 minut przed wyłączeniem potrawy.
**danie podlewamy bulionem podczas duszenia, jeśli sos będzie zbyt gęsty


W rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć, aż zacznie się delikatnie rumienić, następnie dodać czosnek i chilli, paprykę słodką, kmin rzymski i oregano- dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Dodać zmieloną wołowinę, smażyć mieszając mięso, aż będzie sypkie i zarumienione. Następnie dodać przecier pomidorowy- wymieszać, a po chwili pomidory z puszki i 1/2 przygotowanej fasoli-dokładnie wymieszać. Doprawić solą do smaku. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas zamieszać (rozcierając sos po brzegach, tak aby fasola delikatnie się rozpadała). Dodać paprykę i gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cynamon. Na koniec dodać resztę fasolę i gotować 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z ryżem i takim dodatkami jak: kwaśna śmietana, guacamole, chipsy z tortilli.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie :) Aby pojawił się w akcji proszę o dodanie bannerka akcji w poście lub linka do zaproszenia do akcji opublikowanego na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio? Narobiłaś mi apetytu :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz zrobić :) Szybki i smaczny obiadek :)

      Usuń
  3. Uwielbiam chilli con carne. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostro :) chili con carne uwielbiam, w sumie to nieliczne meksykańskie danie jakie mogę zaliczyć do tych lubianych. Z tortillami super smakuje :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomniałaś mi, że bardzo lubię to danie, ostatnio robiłam je... wieki temu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie pyszne tylko ostre ale takie są uroki kuchni MEKSYKAŃSKIEJ!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepisy, aczkolwiek zastanawiam się czy pisząc "kminek" masz na myśli ulubioną przyprawę Czechów? :)

    Osobiscie raczej używam kuminu/kminu rzymskiego ;)

    Ah, dodatkowo po kilku próbach polecam dodać do Chili odrobinę gorzkiej czekolady - jeszcze głębszy smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie moja pomyłka, chodziło mi o kmin rzymski :) Może pisząc post myślałam o Czechach :P Nie wiem.. ale poprawiłam już swój błąd :) Dzięki za uwagi, na 100% sprawdzę połączenie chili i gorzkiej czekolady:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń