Składniki(3-4 porcje):
- 500g dobrej jakości mielonej wołowiny
- 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżeczka chili w proszku lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, lub świeża papryczka chili dodatkowo z nasionami (posiekana)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i przepłukanej)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml bulionu wołowego lub wody **
- sól,
- pieprz świeżo mielony
* ilość oregano i kuminu można zwiększyć o 1/2 łyżeczki, jeśli lubimy bardziej doprawione dania. Ilość przypraw zwiększamy na początku lub na 10 minut przed wyłączeniem potrawy.
**danie podlewamy bulionem podczas duszenia, jeśli sos będzie zbyt gęsty
W rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć, aż zacznie się delikatnie rumienić, następnie dodać czosnek i chilli, paprykę słodką, kmin rzymski i oregano- dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Dodać zmieloną wołowinę, smażyć mieszając mięso, aż będzie sypkie i zarumienione. Następnie dodać przecier pomidorowy- wymieszać, a po chwili pomidory z puszki i 1/2 przygotowanej fasoli-dokładnie wymieszać. Doprawić solą do smaku. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas zamieszać (rozcierając sos po brzegach, tak aby fasola delikatnie się rozpadała). Dodać paprykę i gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cynamon. Na koniec dodać resztę fasolę i gotować 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z ryżem i takim dodatkami jak: kwaśna śmietana, guacamole, chipsy z tortilli.
Smacznego!
Wygląda świetnie :) Aby pojawił się w akcji proszę o dodanie bannerka akcji w poście lub linka do zaproszenia do akcji opublikowanego na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy jadłam ostatnio? Narobiłaś mi apetytu :}
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie musisz zrobić :) Szybki i smaczny obiadek :)
Usuńpycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chilli con carne. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńostro :) chili con carne uwielbiam, w sumie to nieliczne meksykańskie danie jakie mogę zaliczyć do tych lubianych. Z tortillami super smakuje :)
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Przypomniałaś mi, że bardzo lubię to danie, ostatnio robiłam je... wieki temu :)
OdpowiedzUsuńDanie pyszne tylko ostre ale takie są uroki kuchni MEKSYKAŃSKIEJ!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepisy, aczkolwiek zastanawiam się czy pisząc "kminek" masz na myśli ulubioną przyprawę Czechów? :)
OdpowiedzUsuńOsobiscie raczej używam kuminu/kminu rzymskiego ;)
Ah, dodatkowo po kilku próbach polecam dodać do Chili odrobinę gorzkiej czekolady - jeszcze głębszy smak ;)
Faktycznie moja pomyłka, chodziło mi o kmin rzymski :) Może pisząc post myślałam o Czechach :P Nie wiem.. ale poprawiłam już swój błąd :) Dzięki za uwagi, na 100% sprawdzę połączenie chili i gorzkiej czekolady:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń