- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku limonki (1/2 limonki) lub 1 łyżka soku z cytryny)
- 1 papryczka chilli*
- 1 mała czerwona cebula
- 1 dojrzały pomidor
- 2-3 łyżeczki posiekanych listków kolendry
- sól
-do salsy można dodać również oliwę z oliwek. W oryginale nie jest używana, jednak dodatek oliwy nie zmienia smaku salsy, a wręcz przeciwnie dobrze się z nią komponuję :)
Papryczkę posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Obrane i pozbawione pestki awokado przełożyć do miseczki, dodać sok z limonki i rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać posiekaną cebulę, papryczkę chilli i kolendrę. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.** Doprawić delikatnie solą do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Smacznego!
* Na początku można dodać 1/2 papryczki chilli, jeśli salsa nie będzie zbyt ostra wtedy można dodać drugą połówkę. W papryczce najostrzejsze są nasiona! Jeśli nie mamy świeżej papryczki można zastąpić ją sosem tabasco (wg uznania)
** Pomidora dodajemy na samym końcu, bezpośrednio przed podaniem salsy.
uwielbiam guacamole! polecam do porannego omleta - pycha! :-))
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie :) Jutro na śniadanie omlet i guacamole :)
UsuńPowiem szczerze, że nigdy nie robiłam, aczkolwiek zamiary były;) Muszę wziąśc się w garść i wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbować :)
UsuńWitaj.Pięknie,zdrowo i kolorowo u CIEBIE-ZOSTAJĘ, rozgoszczę się bo naprawdę miło i mądrze tu.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam bardzo ciepło i serdecznie.J.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Właśnie ,,wybieram się'' w odwiedziny do Ciebie :)
UsuńBardzo apetycznie.Chyba się skuszę:) Zapraszam do Domu Rozalii:)
OdpowiedzUsuń