czwartek, 9 maja 2013

Sałatka ziemniaczana

Sałatka z młodych ziemniaków w kremowym sosie. Świetnie spisuje się jako dodatek do dań z grilla. 


Składniki (8 porcji):
  • 1 kg małych, młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1/2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1 średnia czerwona cebula 
  • sól
  • pieprz świeżo mielony 




Dodatkowo:
  • szczypiorek do podania 

Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Przekroić na pół, większe ziemniaki na 4 części. Zalać zimną wodą, posolić i gotować, aż będą miękkie. 

W misce wymieszać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód, musztardę. 

Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Jeszcze gorące przełożyć do miski z  winegretem i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. 

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać do ziemniaków wraz z posiekaną cebulą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego! 



4 komentarze: