Składniki (8 porcji):
- 1 kg małych, młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 średnia czerwona cebula
- sól
- pieprz świeżo mielony
Dodatkowo:
- szczypiorek do podania
Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Przekroić na pół, większe ziemniaki na 4 części. Zalać zimną wodą, posolić i gotować, aż będą miękkie.
W misce wymieszać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód, musztardę.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Jeszcze gorące przełożyć do miski z winegretem i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać do ziemniaków wraz z posiekaną cebulą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
wygląda świetnie i tak pewnie smakuje:D
OdpowiedzUsuńDobrze dobrane smaki!!smaczna dobra na przystawke.
OdpowiedzUsuńLubię sałatki z ziemniaków. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSałatka zamiata każdego grilla;).
OdpowiedzUsuń