Ciasto czekoladowe (tortownica 20cm):
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 czubate łyżki kakao
- 125g masła
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- galaretka o smaku cytrynowym
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 100g białej czekolady
Dodatkowo:
- 4 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Masło rozpuścić, ostudzić i utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodawać
całe jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się
składników po każdym dodaniu. Miksować, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać wanilię. Na zmianę
dodawać do masy suche składniki i mleko, miksując po każdym
dodaniu.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć formę, odciąć wystający z boków papier. Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 175 stopni (termoobieg) przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na 15 minut. Ciasto wyjąć, nożem oddzielić od brzegów i otworzyć formę. Wyjąć. Studzić na kratce.
Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć.
Krem:
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając ostudzoną galaretkę, miksując na najniższych obrotach. Dodać czekoladę i wymieszać. Wstawić do lodówki ( na czas ułożenia bananów).
Obrane banany skropić dokładnie sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie ciasta. Krem wyłożyć na ciasto, kształtując kopiec. Z góry i boków posypać masę pokruszonym ciastem. Pokruszone ciasto lekko docisnąć dłonią, aby okruszki nie spadały. Wstawić do lodówki.
Ciasto przed podaniem można udekorować świeżą miętą.
Smacznego!
wygląda na fajne ciasto i łatwe do zrobienia, kolejna rzecz do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńKopczyk kreta bardzo dobre ciasto ładnie upieczony,napewno tak samo smakuje z kawą pycha polecam. Smakosz
OdpowiedzUsuńA już niedługo kopiec kreta z borówkami i truskawkami :)
OdpowiedzUsuń