niedziela, 12 maja 2013

Kopiec kreta z bananami.

Kopiec kreta. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Czekoladowy spód jest lekko wilgotny, dlatego podczas kruszenia ciasta trzeba uważać, aby nie ściskać go zbyt mocno palcami. Ja na początku nadto entuzjastycznie zabrałam się za kruszenie ,,ziemnej posypki'' i w ten sposób narobiłam czekoladowych kulek, które przy okazji przypomniały mi jak w dzieciństwie lubiłam zagniatać kulki ze świeżego chleba :) Gdy ciasto ostygnie należy odciąć górę, która jest krucha w odróżnieniu od reszty ciasta, a następnie delikatnie pokruszyć. Resztę ciasta można zbierać łyżką lub delikatnie palcami, tak jakbyśmy drapali ciasto.

Ciasto czekoladowe (tortownica 20cm):


  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 czubate łyżki kakao 
  • 125g masła 
  • 3/4 szklanki letniego mleka 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3 jajka 






Krem:


  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • galaretka o smaku cytrynowym
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 100g białej czekolady 

Dodatkowo:

  • 4 banany 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Masło rozpuścić, ostudzić i utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodawać całe jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Miksować, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać wanilię. Na zmianę dodawać do masy suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć formę, odciąć wystający z boków papier. Przelać ciasto.

Piec w temperaturze 175 stopni (termoobieg) przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na 15 minut. Ciasto wyjąć, nożem oddzielić od brzegów i otworzyć formę. Wyjąć. Studzić na kratce. 

Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć.

Krem:
Czekoladę zetrzeć na tarce. 
Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając ostudzoną  galaretkę, miksując na najniższych obrotach. Dodać czekoladę i wymieszać. Wstawić do lodówki ( na czas ułożenia bananów).

Obrane banany skropić dokładnie sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie ciasta. Krem wyłożyć na ciasto, kształtując kopiec. Z góry i boków posypać masę pokruszonym ciastem. Pokruszone ciasto lekko docisnąć dłonią, aby okruszki nie spadały. Wstawić do lodówki. 

Ciasto przed podaniem można udekorować świeżą miętą.

Smacznego! 





3 komentarze:

  1. wygląda na fajne ciasto i łatwe do zrobienia, kolejna rzecz do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopczyk kreta bardzo dobre ciasto ładnie upieczony,napewno tak samo smakuje z kawą pycha polecam. Smakosz

    OdpowiedzUsuń
  3. A już niedługo kopiec kreta z borówkami i truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń