Składniki (tortownica 20cm):
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów np. petitków
- 600ml mleka
- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 100g kaszy manny (8 pełnych łyżek)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- truskawki
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, odstawić do ostudzenia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć formę.
Dno formy wyłożyć biszkoptami, jeden przy drugim, jak najściślej. W puste miejsca powtykać połamane biszkopty, resztę biszkoptów pokruszyć, wysypać i docisnąć dłonią.
W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Do gorącego mleka stopniowo wsypać kasze manną, ciągle mieszając, aby nie postały grudki. Zagotować. Gotować chwilę mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą masę wylać
na biszkopty. Odstawić do wystudzenia. Truskawki przekroić na pół, ułożyć na ostygnięta masę. Całość zalać tężejącą galaretką. Chłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam takie pyszne i smaczne ciasta :) a krem z kaszy manny znam i bardzo mi smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
o, z wartwą kaszy nie jadłam nigdy, ale zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńWytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńPytania znajdziesz tu: http://sweetorbitter.wordpress.com/2013/06/16/liebster-blog-award/
Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:)
Gratuluję!
Z przyjemnością się przyłącze :)
Usuńpodobny przepis na mojewypieki a słowa inspiracji nic nie ma ?
OdpowiedzUsuńpycha
Słowa inspiracji nie ma, bo pani Dorotka tym razem nie była inspiracją :) Mojewypieki są niewątpliwie numer 1 i chyba pani Dorotka upiekła już wszystko co można upiec więc ciężko przy niej być oryginalnym :) W moich innych postach, które są inspirowane lub odtwarzane zawsze pojawiają się autorzy :)
Usuńwygląda bosko! ta masa z kaszą manną wygląda tak delikatnie i lekko
OdpowiedzUsuń