Składniki (2 porcje):
- główka sałaty rzymskiej
- ciabatta lub bagietka
- 4 łyżki parmezanu
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- oliwa
- 1/2 ząbku czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
Sos:
- 1 żółtko
- 1/2 ząbku czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 6 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
Pieczywo pokroić w kostkę, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni i będzie chrupiące.
Sos: W pojemniku blendera zmiksować: żółtko, posiekany czosnek, musztardę, sos worcestershire, sok z cytryny. Małym strumieniem, stopniowo wlewać olej ciągle miksując. Miksować, aż sos będzie gęsty i puszysty. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Piersi polać z każdej strony oliwą i grillować przez około 5 z jednej strony, a następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
Sałatę ułożyć na talerzach. Położyć grzanki oraz pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Wszystko polać sosem. Posypać tartym parmezanem.
Smacznego!
Kurczakowe sałatki uwielbiam... zarówno te klasyczne, jak i niebanalne...
OdpowiedzUsuńFajna sałatka na przystawke do lampeczki winka !
OdpowiedzUsuń