czwartek, 13 czerwca 2013

Sałatka Cezar

Klasyczna sałatka Cezar, w której skład wchodzą sałata rzymska, grzanki i parmezan. Całość, polana sosem na bazie żółtka, oleju, soku z cytryny, czosnku i sosu worcestershire, tworzy ideale klasyczne połączenie. Sałatka często jest wzbogacona o dodatek filetów anchovies, który ja pominęłam. Świetnie komponuje się z grillowanym kurczakiem lub z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Warto poświęcić chwilkę i przygotować własny sos tym bardziej, że jest bardzo prosty i nie ma nic wspólnego z sosami dostępnymi w sklepie! Do dzieła! :) 


Składniki (2 porcje):
  • główka sałaty rzymskiej
  • ciabatta lub bagietka
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • oliwa
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony 








Sos:
  • 1 żółtko 
  • 1/2 ząbku czosnku 
  • 1 łyżka musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire 
  • 6 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól morska 
  • pieprz świeżo zmielony

Pieczywo pokroić w kostkę, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni i będzie chrupiące. 

Sos: W pojemniku blendera zmiksować: żółtko, posiekany czosnek, musztardę, sos worcestershire, sok z cytryny. Małym strumieniem, stopniowo wlewać olej ciągle miksując. Miksować, aż sos będzie gęsty i puszysty. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Piersi polać z każdej strony oliwą i grillować przez około 5 z jednej strony, a następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.

Sałatę ułożyć na talerzach. Położyć grzanki oraz pokrojoną w paski pierś z kurczaka.  Wszystko polać sosem. Posypać tartym parmezanem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Kurczakowe sałatki uwielbiam... zarówno te klasyczne, jak i niebanalne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka na przystawke do lampeczki winka !

    OdpowiedzUsuń