poniedziałek, 10 czerwca 2013

Lody truskawkowo- jogurtowe

Prosty przepis na truskawkowe lody na bazie jogurtu z dodatkiem mleka skondensowanego. Bez maszynki, bez jajek- zdrowo i smacznie! :) 



Składniki:
  • 500ml jogurtu naturalnego lub greckiego (użyłam greckiego)
  • 400g truskawek 
  • 200ml mleka skondensowanego z puszki 



1/3 przygotowanych truskawek posiekać. Resztę składników zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, dodać posiekane truskawki. Przykryć folią spożywczą, chłodzić przez godzinę w lodówce.


Schłodzoną mieszankę zmiksować ponownie za pomogą miksera, tak aby jogurt się napuszył, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zmiksować, pierwszy raz po 30 minutach. Dzięki temu lody nie będą miały kryształków lodu. 

Zamrożone lody najlepiej wyjąć na 15-20 minut przed podaniem, dzięki temu łatwo będą nabierały się łyżką. 

Smacznego! 




4 komentarze:

  1. Cudowne,smacznie wyglądają,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe lody i smaczne! jakie łatwe do zrobienia .Lato będzie gorące wspaniała pora na lody i naprzepis polecam sa wyborowe!!! .Smaki można robić wedle gustu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno znajdą się w mojej zamrażarce! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam lody jogurtowe, przepis wykorzystam już dziś :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń