środa, 5 czerwca 2013

Pancakes z borówkami

Pyszne placuszki z borówkami na maślance. Świetna alternatywa dla polskich racuchów czy naleśników. W sezonie borówki można zastąpić jagodami, albo przyrządzić je ,,czyste'' bez dodatków owoców. Do podania proponuję syrop klonowy, miód, śmietanę lub jogurt. Placuszki można również podać oprószone cukrem pudrem lub ulubionymi owocami czy orzechami. Gwarantują świetny początek dnia, idealne na podwieczorek, z pewnością przypadną do gustu dzieciom. Pycha! :) 

Składniki ( 20 pancake):


  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250ml maślanki
  • 2 łyżki masła (roztopionego)
  • szczypta soli
  • 150g borówek

  • olej do smażenia 
  • syrop klonowy
 
Do miski przesiać mąkę, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugiej misce zmiksować maślankę i jajka. Obie mieszanki połączyć, na końcu dodać 2 łyżki roztopionego masła, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać 1/2 przygotowanych borówek.
Patelnie o nie przywierającej powłoce rozgrzać i  posmarować tłuszczem, nakładać po 1 solidnej łyżce ciasta na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż się zarumienią. Podawać polane syropem klonowym i resztą borówek. 


Smacznego! 






8 komentarzy:

  1. cudne placuszki i cudne fotki!!!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pancakes ze wszelkimi dodatkami, z borówkami też są pyszne :)

    Pozdrawiam

    kuchnia-suflera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pankejki! : - )
    Z borówkami bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle apetyczne zdjęcia! Aż ślinka cieknie na sam widok ten wieżyczki placuszków :)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe !nie jestem dzieckiem ale pierwszy stoię po podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... Kocham pancakes, a z borówkami muszą być jeszcze lepsze <3 :D

    OdpowiedzUsuń