piątek, 22 sierpnia 2014

Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Pomysł na proste i szybkie danie, czyli makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym, we Włoszech znane jako spaghetti al tonno.  W mojej wersji z dodatkiem czarnych oliwek i mieszanką świeżych ziół: natki pietruszki i tymianku. Często do tego makaronu dodaję odrobinę świeżej papryczki chili, którą podsmażam z czosnkiem, czasem także dodaję kapary zamiast oliwek. Jako miłośniczka dań z makaronem polecam wszystkim! :) 


Składniki (2 porcje):
  • 180g makaronu spaghetti 
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki w sosie pomidorowym lub 750g świeżych, dojrzałych pomidorów   ( w sezonie używam zawsze świeżych)
  • 1 mała cebula 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oliwie 
  • 8 czarnych oliwek, przekrojonych na pół 
  • 6 filecików z anchois w oleju (1 łyżkę oliwy zatrzymać do sosu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • świeża natka pietruszki  (opcjonalnie)
  • świeży tymianek 
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo zmielony 
Dodatkowo:
  • tarty ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano

Jeśli używamy świeżych pomidorów: skórkę naciąć na krzyż, zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę, aby się sparzyła. Zdjąć dokładnie skórkę, usunąć gniazda i pestki. Miąższ pomidora pokroić w kostkę, odłożyć.

Cebulę pokroić w małe piórka. Czosnek drobno posiekać. Natkę pietruszki i tymianek posiekać. 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką oliwy z zalewy anchois,. Dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu, aż będzie miękka i lekko zeszklona, dodać czosnek, całość smażyć kolejną minutę. Dodać fileciki anchois chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje.  Do sosu dodać tuńczyka, po chwili oliwki, chwilę podusić. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, od razu podawać. Posypać parmezanem i udekorować świeżym tymiankiem. 

Smacznego! 





1 komentarz: