Składniki (2 porcje):
- 180g makaronu spaghetti
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki w sosie pomidorowym lub 750g świeżych, dojrzałych pomidorów ( w sezonie używam zawsze świeżych)
- 1 mała cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oliwie
- 8 czarnych oliwek, przekrojonych na pół
- 6 filecików z anchois w oleju (1 łyżkę oliwy zatrzymać do sosu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża natka pietruszki (opcjonalnie)
- świeży tymianek
- sól morska
- pieprz czarny świeżo zmielony
- tarty ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano
Jeśli używamy świeżych pomidorów: skórkę naciąć na krzyż, zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę, aby się sparzyła. Zdjąć dokładnie skórkę, usunąć gniazda i pestki. Miąższ pomidora pokroić w kostkę, odłożyć.
Cebulę pokroić w małe piórka. Czosnek drobno posiekać. Natkę pietruszki i tymianek posiekać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką oliwy z zalewy anchois,. Dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu, aż będzie miękka i lekko zeszklona, dodać czosnek, całość smażyć kolejną minutę. Dodać fileciki anchois chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Do sosu dodać tuńczyka, po chwili oliwki, chwilę podusić. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, od razu podawać. Posypać parmezanem i udekorować świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Próbowałem polecam pycha daję dużo parmezanu !!!!
OdpowiedzUsuń