czwartek, 2 maja 2013

Szaszłyki meksykańskie

Szaszłyki z kurczakiem w marynacie na sposób meksykański, czyli grillowanie na ostro! Idealne na spotkania w gronie przyjaciół :) Szaszłyki są duże, więc można również przekroić patyczki na pół i zwiększyć ilość szaszłyków do 16 sztuk.


Składniki (8szaszłyków):


  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne 
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 średnie czerwone cebule 
  • 2-3 kolby kukurydzy 
  • sól 





Dodatkowo:
  • chipsy z tortilli
  • guacamole
  • 8 drewnianych  patyczków do szaszłyków*
*Drewniane patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć w zimnej wodzie przez 20 min.

W misce wymieszać oliwę z posiekanymi ząbkami czosnku, kminkiem, pieprzem cayenne. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna. Pokroić na kawałki około 2,5 - 3 cm. Przełożyć do marynaty, doprawić solą do smaku i odstawić na 30 minut.

Cebulę pokroić na 8 części (w piórka ). Papryki pokroić w 2cm kawałki. Kukurydzę pokroić w kawałki o szerokości 2,5 cm. Wszystkie składniki na przemian nadziewać na patyczki. Grillować przez około 5 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku. 

Podawać z guacamole i chipsami z tortilli.

Smacznego! 



3 komentarze: